75705, Україна,
Херсонська область,
Скадовський район, с. Антонівка
Тел.: (05537) 3-47-42 тел.
факс: (05537) 3-46-48

www.rice.org.ua 
E-mail: instofrice@gmail.com

 Рис є найпоширенішою культурою у світі. Його сіють більш ніж в 100 країнах світу на площах, що щорічно займають близько 150 млн. га, а його виробництво складає порядку півмільярда тонн. Він по праву вважається однією з найважливіших культур нашої планети, тому що є основним продуктом харчування для більшої частини населення землі. І хоча в нашій країні не є головною культурою й не займає основне положення в раціоні українців, галузь рисівництва, поряд з іншими, залишається необхідною для сільського господарства України.

   Незважаючи на те, що культура рису в нашій країні нараховує всього лише кілька десятиліть, вітчизняний рис може з успіхом конкурувати із кращими світовими зразками. За якісними показниками він не поступається закордонним сортам, а за смаковими і живильними властивостях перевищує їх, що підтверджується постійним стійким попитом у населення країни.

  • Міжнародним роком Рису був оголошений 2004 рік за ініціативою ООН
  • Ім'я богині рису у різних народностей своє. На Яві це Деві Срі, на честь якої після збору врожаю влаштовують обрядові подання. На Балі - Ібу-Паді -мати рису. У загальнонаціональне свято "галунган" у її честь у коморі, де зберігається рис, роблять жертвопринесення. А на Суматрі, у племені каро її кличуть Сидаян, що в дослівному перекладі значить - дівчина.
  • Рис є головним харчовим продуктом для більш ніж половини населення Землі
  • Сьогодні у світі вирощуванням рису зайнято близько 100 млн. родин в Азії й Африці
  • Щорічне споживання рисової крупи на душу населення в різних країнах становить: у Китаї - 120 кг: Японії – 104 кг; Пакистані – 98 кг; Індії – 66 кг; Кубі – 40 кг; Італії - 6,3кг; США - 2.5 кг: Англії - 1.1 кг. 
    У колишньому СРСР (з урахуванням середньоазіатських республік) на душу населення доводилося близько 6 кг рисової крупи на рік
  • Найбільші експортери рису - Таїланд, В'єтнам, Індія й США
  • "Америка" по-японськи буквально значить "рисова країна"
  • Рис спочатку називали на Русі "сорочинским пшоном"
  • Рис - єдина культура, що не боїться повені
  • Існує 23 різновиду цієї однолітньої рослини
  • Очищений рис містить 14% води, 75% вуглеводів, 7,7% білків, 0,4% жирів, 0,5% золи, 2,2% клітковини
  • Рис має різне фарбування: кавового, червоного, бузкового, і навіть чорного кольору
  • "Золотий рис" - результат генетичних змін, багатий вітамінами.

Рис - найпоширеніша зернова культура на земній кулі. Посіви її розміщені на площі близько 145 млн. га. Щорічно у світі виробництво зерна цієї культури становить 445 млн. т. Рисова крупа - основний продукт харчування більше 3 млрд. людей на земній кулі. Щорічне споживання рисової крупина душу населення в різних країнах становить: у Китаї - 120 кг; Японії – 104 кг; Пакистані – 98 кг; Індії – 66 кг; Кубі – 40 кг; Італії - 6,3 кг; США - 2,5 кг; Англії - 1,1 кг. У колишньому СРСР (з урахуванням середньоазійських республік) на душу населення доводилося близько 6 кг рисової крупи на рік.

Рисова крупа - один з найцінніших дієтичних продуктів. Головна його перевага - це висока поживність і сполучуваність із іншими продуктами - м'ясом, птицею, рибою, морепродуктами й овочами. Рис дуже корисний для організму людини й становить основу здорового харчування.

© 2018 Інститут рису Національної академії аграрних наук України (НААН)
75705, Україна,
Херсонська область,
Скадовський район, с. Антонівка
Тел.: (05537) 3-47-42 тел.факс: (05537) 3-46-48
E-mail: instofrice@gmail.com